LOGO_herbarium
elefantenogslangen1
Byen

Slangen og elefanten – idéen bak Herbarium?

Å utvikle sentrumsprosjekter hvor en del av oppgaven er å ivareta deler av et eksisterende bygg er en utfordrende oppgave. I Snøhetta sin  idéfase hvor Herbarium sin integrasjon mot omkringliggende bebyggelse dukket det opp en slange og en elefant – var dette løsningen?

Slangen og elefanten har blitt brukt som en metafor i prosjektet. Kan du forklare?


- He he, det stemmer. Det var en tidlig skisse hvor vi tenkte på Straensenteret, eller gamle EPA kjøpesenter som en overlevende fra 1980-tallet. Vi mente kjøpesenteret kunne sies å ha utspilt sin rolle i byen ved at det var et introvert bygg som ikke ga noen ting til bylivet på bakkeplan anno år 2000, forteller arkiktekt og prosjekt Rune Grasdal i Snøhetta.

-  Den store parkeringsplassen har imidlertid vært veldig praktisk, fortsetter han. -men mange besøkende har kanskje bare gått ut av bilen, rett inn i kjøpesenteret og ut i bilen igjen og knapt visst hvor de var. Straensenteret er et veldig langt og dypt bygg med minimalt med åpninger, og ble en slags stor «elefant» i byen. Man kommer ikke lett forbi den. Men skulle vi klare å opprettholde de beste delene av kjøpesenteret som definitivt er beliggenheten, synes vi at vi måtte ha en skikkelig sulten slange som skulle svelge hele elefanten og slangen måtte være smidig og dynamisk nok til å skjule elefanten og samtidig gi det en ny «ham» - og det fant vi i landskapet.

        > Les mer: Herbarium, et stort løft for Stavanger sentrum - og et praktbygg for fremtiden
 

​Et åpent senter


Transformasjonen av senteret er omgjort til et landskapsprosjekt der selve senteret skjules i en kledning av skifer og stein, som gradvis bygger seg oppover med vegetasjon og sedumtak på toppen. Resultatet blir en tilbakeføring av området til et steinlandskap med mye grønt. Kontorbygget tydeliggjør overgangen mellom by og land og bygget åpner seg med transparente flater og mange innganger og snarveier.

     >  Se video: Daglig leder Kjetil forteller litt om arbeidet bak

 
Overview2019-clouds2

Et landskapsprosjekt


- Tilnærmingen ligger også i overgangen mellom villastrøk og urban bysituasjon, slår Grasdal fast. Med den grønne Lendelunden på nedsiden, og den tette «betongbyen» som omkranser bygget, var det enda viktigere å lage gode byrom og få til opphold mellom og oppå bygget.

        > Les mer: – Et løft for byen, et praktbygg for fremtiden

 Kontortårnet representerer i så måte møte med byen, eller som en «sluttstein» i byplanen mot boligbebyggelsen som har mer privat karakter. Det nye taklandskapet blir til i «dalen» i mellomrommet mellom kommunens administrasjonsbygg og i tilknytning til Klinken som er snarveien opp langs Svømmehallen. Taklandskapet binder også sammen O.Kyrresgate med Lengelunden og lager nye forbindelser i sentrum.

....

Fakta om Snøhetta:
Snøhetta har siden oppstarten i 1989 etablert seg blant verdens mest meritterte selskaper innenfor arkitektur, landskapsarkitektur, interiørarkitektur, grafisk design og produktdesign. Med kontorer i Oslo, New York, Innsbruck, Paris, Adelaide, Hong Kong og San Francisco er det 245 ansatte fra mer enn 30 forskjellige nasjoner, likt fordelt mellom menn og kvinner. Selv med en svært internasjonal tilnærming, har Snøhetta en sterk, felles bedriftskultur godt forankret innenfor en nordisk modell som er basert på likeverd, åpenhet, raushet og miljøforhold.


 
cam%205
X

Er din butikkfremtid i Herbarium?

Hr_Ankerbygget-1657a
Ring Kjetil Thulin på tlf. 975 24 211 for en prat om muligheter – eller send oss en melding
Byen

Relaterte artikler

Shopping

12.000 faste kunder kan ikke ta feil

i 32 år har Studio Alf hatt tilholdssted på EPA/Straensenteret. Nå er frisørkjeden klare for ny epoke i Stavanger  og utvider med 250 kvadratmeter på Herbarium. - Ja, nå satser vi. Dette senteret er vårt hjem og det er her vi har kundemassen vår, sier Erik Øgreid Hartvigsen, operativ leder for Studio Alf Frisører.
Shopping

I​kke større, bare enormt mye bedre

Selve kjøpesenter-delen av Herbarium har ikke vokst i kvadratmeter, men sprenger grenser når det gjelder romslighet, fleksibilitet og organisering. Seniorrådgiver hos Øgreid Eiendom, Merethe Svensen, oppsummerer noen av hovedgrepene som er tatt for å skape gode butikklokaler tilpasset morgendagens butikksenter.
Folk

På fornavn med kundene

Det er stor aktivitet på senteret med byggefolk som sager, fliselegger og hamrer. Gamle materialer skal erstattes med nye, romprogrammet skal endres - senteret lever. 
Byen

Nye tider i byen!

Med 17.000 kvadratmeter shopping og business midt i sentrum, er det ingen tvil om at Herbarium bringer noe nytt inn i bybildet. At bygget er tegnet av selveste Snøhetta og vil få egen bypark på taket, vitner om en satsing som varsler nye tider.
Folk

Delikatesser til folket

Butikkansatt Renate Belden fra Helgø/Meny og kollegene teller ned mot åpningen av Herbarium i oktober – et splitter nytt senter med enda mer av alt det gode. 
Folk

- Mine 3 tips for å lykkes med butikk på Herbarium

Vi har snakket med Helgø Meny sin ferskvaresjef Gunnstein Ullestad, som kan se tilbake på 17 suksessfulle år i senteret - så langt. Han deler noen av hemmelighetene som gjør at kundene kommer tilbake i butikken igjen og igjen. 
Byen

Slangen og elefanten – idéen bak Herbarium?

Å utvikle sentrumsprosjekter hvor en del av oppgaven er å ivareta deler av et eksisterende bygg er en utfordrende oppgave. I Snøhetta sin  idéfase hvor Herbarium sin integrasjon mot omkringliggende bebyggelse dukket det opp en slange og en elefant – var dette løsningen?
Byen

- Et løft for Stavanger sentrum - og et praktbygg for fremtiden

Vi har snakket med arkitekten fra Snøhetta som følger prosessen fra start til mål. Allerede i oktober skal Herbarium nemlig stå ferdigstilt - i all sin prakt.  Arkitekt og prosjektleder Rune Grasdal sparer ikke på superlativene når han snakker om transformasjonen som Straen-senteret har gjennomgått.
 
Byen

Puster nytt liv i sentrum

Etter mange år med grundig arbeid ser sentrumsprosjektet Herbarium endelig dagens lys. Allerede før byggestart er alle kontorflatene i det sjuetasjes store bygget utleid. - Det er fantastisk å være i gang med byggeprosessen og vi gleder oss til å få flere butikker med på laget, sier daglig leder i Øgreid Eiendom AS, Kjetil Thulin, entusiastisk.
Alle
Shopping
Folk
Trender
arrowheads-pointing-up
Tilbake til topp
Kontakt utbygger: Kjetil Thulin  |  975 24 211  |  kt@ogreid.no  |  Øgreid Eiendom Sentrum
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår  personvernernerklæring.